International Festival
of Computer Arts

Instant City

Project

Instant City

  • 10th MFRU
  • Interactive installation
Authors Sibylle Hauert, Daniel Reichmuth
Instant City

Instant city (Instantno mesto) je elektronski gradbeno-glasbeni igralni avtomat oziroma igralna plošča za gradnjo glasbe.

Eden ali več igralcev ob plošči lahko ustvarja arhitekturo s pomočjo polprozornih gradbenih kock in v tem procesu proizvaja različne zvočne module skladbe.

Vsaka predstava je unikatna, saj so sekvence, čas in kombinacije popolnoma v rokah igralcev!

Za vsako igro je izbrana ena skladba.

Do danes je že osem različnih glasbenikov ustvarilo posebne skladbe, ki so gradbena glasbena osnova instantnega mesta.

Izziv te interaktivne instalacije vidimo v privabljanju občinstva k aktivnosti, ne le pred monitorjem ali tipkovnico, marveč tudi v odnosu do fizično obstoječih, senzualno otipljivih predmetov. Ta dejavnost bi morala vplivati na ambient celotnega prostora in privabljati tudi druge obiskovalce k igranju ter poslušanju …

Sama zasnova projekta je bila nagrajena poleti 2001 na vsakoletnem tekmovanju Freie Kunstprojekte, ki ga prireja Baselski Kunstkredits. V naslednjem letu in pol smo uspeli razviti in realizirati Instantno mesto. Projekt je bil predstavljen v Baslu, Linzu, Zürichu in Amsterdamu, nagrajen je bil tudi na Ars Electronica 03 v Linzu (častna omemba), bil nominiran za mednarodno nagrado za medijsko umetnino na ZKM 2003 v Karlsruheju in bil dobro sprejet na CYNETart Award 04 v Dresdenu ter na ACA Media Art Festivalu v Tokiu.

Igra

Z instantnim mestom je bil ustvarjen instrument, ki zmore oživiti prostor in dogodke na mnogih nivojih. Na začetku oko dojema instantno mesto zgolj kot skulpturo v obliki stebra med tlemi in stropom, ki pa ga v sredini sestavlja samo svetloba. Tudi oba dela stebra, ki na videz rasteta iz stropa in tal (kot obrnjena stalaktit in stalagmit) sta polna svetlobe. Postavljena le nekaj centimetrov nad našimi glavami nas z utripajočo svetlobo vabita, da se jima približamo.

Elektronski gradbeno-glasbeni igralni avtomat, kot ga imenujejo njegovi ustvarjalci, je obenem tudi light show in stroj za zapeljevanje. Ne moremo se upreti skušnjavi in zaželimo si, da bi bili vključeni v igro.

Igra sama in začetek, toda za razliko od mnogih drugih iger nima konca. Sami se moramo odločiti, kdaj bomo odkorakali iz instantnega mesta. Prav tako ni zmagovalcev ali poražencev. In vsaka igra, ki se tukaj začne, se odvija po svoji unikatni in neponovljivi poti. Mnogo dejavnikov določa glasbene odzive in preprečuje zrušitev sistema. Prav zaradi tega imajo nekateri igralci občutek, da so v dialogu z inteligentnim bitjem - morda iz malce tujega, vendar zelo muzikalnega planeta, druge bo morda popolnoma navdušila skrivnost samega sistema, spet tretji pa bodo preprosto uživali v tem, da se glasba odziva na njihova lastna dejanja.

Sam proces igranja in to, kaj koga privlači v igri, se popolnoma razlikuje od igralca do igralca. Nekateri že po kratkem času zapustijo avtomat, navdušeni nad neskončnimi možnostmi, ki jih le-ta ponuja. Drugi se radi popolnoma izgubijo v igri. Morda bolj matematično usmerjeni igralci poskušajo strateško napredovati in dešifrirati odzivne vzorce stroja ter glasbene efekte dojemajo le kot ozadje. Glasbeno nadarjeni bodo prav nasprotno poskušali izvabiti kar se da veliko glasbe iz teh "avtomatizacij". Pristopov k igri je neskončno in prav tako možnih rezultatov.

Situacija pa je vseeno malce bolj komplicirana za igralce, saj se jih lahko pri njihovem početju opazuje. Ker igra nima cilja, ki bi mu sledili, postane sama dejavnost demonstracija igralčeve osebnosti. Z vsako kocko, ki jo igralec zaigra, nam nekaj pove o sebi, ji doda neko vrednost.

Ta gradbeno-glasbeni igralni avtomat dobi še dodatno dimenzijo, ko nanj igra več igralcev naenkrat. Neizbežno pride do dialoga, akcija na igralni plošči se prelevi v reakcijo na to, kar počnejo drugi. Čeprav možnost igranja proti drugi osebi ne obstaja, so vseeno lahko opazne estetske razlike na igralni plošči kot tudi različne osebnostne poteze igralcev. Nenadoma se lahko pojavijo vodje, ki želijo graditi visoko, ali pa saboterji, katerih osnovni namen je motiti ali uničiti. Glasba dobi vlogo komentatorja ali tudi sodnika, ki z zvokom daje pripombe posameznim dejanjem.

Instantno mesto je mnogo stvari obenem: glasbena skrinja, družabna igra, interaktivna računalniška igra, psihološki test, nepredvidljivi glasbeni instrument, light show, prostor za konverzacijo, prostor za preizkušanje estetike …

Toda tudi če poimenujemo njegove raznovrstne aspekte delovanja, prinaša instantno mesto skozi svojo umetnost in pomen dinamične vzpodbude v nov prostor, katerega resnične kvalitete moramo osebno doživeti.

Samuel Herzog