International Festival
of Computer Arts

Vabilo na otvoritev 29. MFRU

News

Vabilo na otvoritev 29. MFRU

02. Oct 2023

Vabilo na otvoritev 29. MFRU

Spoštovane, spoštovani!

Mladinski kulturni center Maribor (MKC Maribor) vabi na otvoritev Mednarodnega festivala računalniške umetnosti (MFRU), ki bo v petek, 6. oktobra 2023, ob 19.00.

Otvoritev bo potekala na dvorišču Vetrinjskega dvora z uvodnim nagovorom, projekcijo dokumentarnega filma 28.MFRU avtorja Mitja Lorenčiča in podelitvijo nagrad za najboljše intermedijske projekte. Ob 19:45 bo v večnamenski dvorani Vetrinjskega dvora zvočni performans umetnika Joondroid (a.k.a. Abiral Khadka) z naslovom Purusha, ob 21h pa bo sledilo vodstvo po razstavnih lokacijah. Potekalo bo ob razlagi programske vodje 29. MFRU Aleksandre Saške Gruden, ter prisotnih umetnikov.

S svečano otvoritvijo vrata prav tako odpirajo vsa festivalska prizorišča, kot tudi osrednja razstava letošnjega festivala MFRU. Tokrat je posvečena Marku Orniku, enemu vidnejših intermedijskih umetnikov in glasbenih producentov, Mariborčanu, ki je v obdobju od 2008 do 2012 oblikoval in vodil ta festival, ter nato s produkcijskim prostorom Centralna postaja na Koroški cesti v Mariboru pripeljal v mesto številne ustvarjalce s področij sodobne elektronske glasbe in avdio-vizualne produkcije. Vseskozi je povezoval različna področja in kot večni navdušenec snoval lastna vizualna, video in zvočna dela.

O FESTIVALU

Mednarodni festival računalniške umetnosti (MFRU) bo naslednje leto praznoval 30. obletnico nastanka, zato letos pogled usmerja v aktualno produkcijo mlajše generacije intermedijske umetnosti in predstavlja dela domačih avtorjev, hkrati pa so na festivalu predstavljeni že uveljavljeni ustvarjalci in avtorji iz Maribora in tega dela Slovenije. Poteka pod naslovom Periodizacija prostora in časa skozi intermedijsko, s čimer skuša letošnja izdaja MFRU-ja povedati, da je čas za kritični in nepristranski pogled v pretekla/zgodovinska dejstva ter za vzpostavitev novih okvirjev in načrtov, ki sledijo temeljnim družbenim diskurzom in intermedijski sedanjosti. Osrednja naloga festivala ostaja povezovanje novih tehnologij z znanostjo, umetnostjo in premiki v družbenihokoljih.

Prizorišče letošnjega festivalskega programa je devet lokacij, festivalsko dogajanje pa je sestavljeno iz razstav, zvočnih performansov, predavanj in pogovorov, delavnic in vodstev.

Vljudno vabljeni!

Ekipa 29. MFRU 2023 in v imenu organizatorja MKC Maribor