International Festival
of Computer Arts

Event

konS / Boštjan Perovšek

konS / Boštjan Perovšek

Boštjan Perovšek je nedavno predstavil umetniški projekt Zvočna prepletanja, ki je nastal pod okriljem Zavoda Cona v okviru konSovega vabila za prijavo. Zvočna prepletanja, 8-kanalna zvočna instalacija, so spoj znanosti in umetnosti. Znanstveno proučevanje vibracijskih signalov živali (biotremologija) je z vidika umetnosti zanimivo predvsem zaradi zvočne manifestacije aktivnosti živali, skozi specifično organizacijo zvočne mase pa lahko seže tudi v polje komunikacije med živimi bitji.

Projekt je osredinjen na mreže dveh pajkovk vrste Navadni križevec (Araneus diadematus); mreže namreč niso zgolj pasti za plen, ampak delujejo tudi podaljšek pajkovih senzornih sistemov. Vibracij, ki jih pajki oddajajo in sprejemajo prek mreže, človeško uho ne zazna, a razstava odstira prav ta nevidni zvočni svet. V samem projektu je za snemanje bil uporabljen niz piezo senzorjev izdelanih po meri; del izbranih posnetkov je bilo narejenih s senzorji povezanimi s pajkovo mrežo v studiu Tomás Saraceno, nekateri posnetki pa so del zasebnega zvočnega arhiva Rolanda Mühlethalerja.

Kot uvod v pogovor bo predstavljal video, ki osvetljuje idejo in razvoj projekta - ta je bil na ogled v Stekleniku, Boštjan Perovšek pa bo spregovoril tudi sam in odgovoril na vaša vprašanja.

VIDEO

By playing the videos you agree to YouTube's Terms of Service

Related events